Benämningen kreditkort används ofta i flera olika sammanhang. Ett kreditkort är i första hand ett kort som du använder för att betala någonting men där pengarna egentligen kommer från en bank eller ett kreditinstitut. Dett innebär alltså att du lånar pengar när du handlar, eller köper på kredit. Pengarna betalas sedan tillbaka varje månad eller vid bestämt tillfälle. Det är detta vi kommer att prata om i denna artikel om kreditkort.

Ibland kan ett bankkort kallas för kreditkort. Ett bankkort är ett kort som du kan betala med eller använda för att ta ut pengar i en uttagsautomat, där pengarna dras direkt ifrån ditt eget bankkonto. I detta fall lånar du aldrig några pengar och du kan inte heller köpa för mer än det belopp som finns tillgängligt på kontot. Läs mer om vanliga bankkort här.

Hur fungerar ett kreditkort?

Ett kreditkort är ett sätt att låna pengar på som är ganska smidigt. Istället för att du tar ett lån på en bestämd större summa kan du låna bara just de pengar du behöver för ögonblicket. Ifall din gamla kyl går sönder och du behöver köpa en ny lite snabbt kan du använda ditt kreditkort för att köpa in denna. Det går att handla saker av varierande kostnad på ditt kreditkort, både billigare och dyrare. Hur mycket du kan handla för på kortet beror på vad du har för gräns på din kredit. Hur hög kredit du kan få beror på banken eller kreditgivaren som har utfärdat kortet men även på din ekonomi. Du som har en hög årsinkomst och god ekonomi har möjlighet att få en klart högre kredit.

Vid månadens slut får du en faktura på det belopp du har använt under månaden. Ifall du betalar fakturan direkt brukar det normalt kosta väldigt lite eller kanske ingenting extra men ifall du istället väljer att vänta med att betala fakturan kommer du få betala ränta precis som på ett vanligt lån. Räntan på ett kreditkort är självklart inte lika förmånlig som ett bra större lån så det är alltid en fördel att betala tillbaka sina skulder så snabbt som möjligt.

Mer om kreditkort

Olika banker och kreditinstitut har sina egna villkor för hur ditt kort fungerar. I vissa fall kan du t ex få räntefria lån i något år och i andra fall får du betala ränta. I de flesta fall finns det dock vissa avgifter för både kort och de köp du gör som innebär att det till slut kommer kosta en del att handla på kredit. Ett kreditkort är ett smidigt sätt att handla på kredit och du kan låna endast de summor du behöver, när du behöver dem, men det är fortfarande en typ av lån och för detta vill bankerna ha en del pengar. Du får fundera på om du tycker att det är en bra idé att skaffa ett kreditkort och hur mycket du har råd att handla på kredit utan att få problem att betala tillbaka.

Som med alla lån varierar räntor, avgifter och andra villkor mellan olika kort så det är en bra idé att kolla vilka kreditkort som finns att välja på och vilket kort som bäst passar dina behov. Kanske är det inte viktigast att ha en hög kreditgräns utan att det är flexibelt och lätt att köpa billigare saker, eller att räntan är låg på längre sikt. Titta runt och se vad som finns innan du bestämmer dig. Vår jämförelse av kreditkort hjälper dig att få en bra överblick över utbudet.


 

Populära lån

 • Thorn
  Låna: 5 000 - 25 000 kr
  Ränta: 14,79 %
 • Lendo
  Låna: 0 - 350 000 kr
  Ränta: Från 3,43 %
 • Ikano Bank
  Låna: 20 000 - 350 000 kr
  Ränta: Från 3,95
 
 

Lös dyra lån och krediter

Få ner dina kostnader med ett enda större lån. Hos Lendo räcker det med att du gör endast en ansökan och får därefter svar från flera banker där de erbjuder sina räntor och kostnader. Välj den bästa.
Läs mer och ansök hos Lendo
 
 

Svårt att få lån?

Betalningsanmärkningar? Egen företagare? Bott utomlands? Svårt att bevis din inkomst? För dig som har svårt att få lån:
Se våra alternativa långivare
 
 

Läs mer om Kreditkort

Vill du veta mer om hur det här med kreditkort fungerar? Läs då våra artiklar som är relaterade till kreditkort och bankkort.