Ett lån är ibland bra för att kunna göra saker som man inte har pengar till för ögonblicket. Ett vanligt lån där man lånar exempelvis 50 000 kr i ett år är dock inte alltid den bästa lösningen, då det har vissa begränsningar. Ett intressant alternativ till det vanliga lånet är en löpande kredit, såsom en kontokredit. Ibland kallas den även för onlinekredit, då man hanterar den online.

En kontokredit funkar så att du ansöker om att ha en kredit på ett visst belopp, t ex 20 000 kr eller 50 000 kr och det belopp du blir godkänd för kan du sedan hämta in och använda när som helst när du har behov av det. Du behöver inte heller använda hela beloppet utan kan välja så stor (eller liten) del som du behöver just då.

20 000 kr (eller vad du nu väljer som kreditgräns) är endast maxbeloppet och du kan fritt välja vad du behöver ta ut inom den gränsen. Dessutom kan du använda krediten flera gånger upp till kreditgränsen - t ex om du en dag använder 10 000 kr och sedan behöver använda 5 000 kr till innan du hunnit återbetala de första pengarna.

En annan fördel är att krediten alltid finns kvar. Även om du har utnyttjat den en gång så kan du använda den igen senare, när du har återbetalat förra uttaget. Du kan i princip använda din kredit hur många gånger som helst så länge du betalar tillbaka de använda pengarna mellan varje gång.

Man kan jämföra en kontokredit vid ett kreditkort, där skillnaden i princip är att med ett kreditkort kan du handla saker på kredit direkt med kortet och med kontokrediten så tar du ut pengar från krediten och får in dem på ditt konto istället. Det kan vara lite mer flexibelt med en kontokredit på detta vis men kreditkort har också sina fördelar, t ex att det normalt är räntefritt i 30-45 dagar.

När kan det vara bra med en kontokredit?

En löpande kredit av detta slag är smidig i många olika lägen. Det är bra att ha som extra säkerhet / buffert om något oväntat skulle inträffa. Exempelvis om bilen går sönder och du inte har pengar på kontot som räcker till reparation. Då kan du ta ut det belopp du behöver på krediten.

Det är även en bra lösning vid renovering eller andra tillfällen då du behöver pengar men inte behöver alla pengar på en gång, eller vet exakt hur mycket som kommer gå åt. Då kan du bara ta ut det du behöver för tillfället. Om du hade tagit ett vanligt lån för renoveringen så hade du fått låna t ex 50 000 kr direkt och betalat ränta på hela beloppet från dag ett.

Med kontokrediten kan du ta ut 1 000 kr en dag och 4 000 kr en vecka senare och hålla på så tills du är klar. Du betalar bara ränta på just de belopp du behöver och den tid du behöver låna pengarna. Det gör att man slipper betala onödiga pengar för ett lån som man inte kan utnyttja till fullo.

Fördelen med en kontokredit är att man kan ansöka om att få kredit och bli godkänd och sen bara ha krediten där utan att utnyttja den. Det är alltså inte som ett vanligt lån som man tar bara precis när man behöver pengar till något. Man kan skaffa sin kontokredit och ha den liggande som en säkerhet för den dagen man behöver pengar. När den dagen kommer är man redo och kan få fram pengarna direkt, utan krångel eller väntetid.

Finns några nackdelar med kontokredit?

Precis som för alla lån och krediter ska man vara medveten om att det kostar pengar att utnyttja en kontokredit. Det är alltid ränta på det belopp du tar ut och räntan är många gånger ganska hög. Räntan på en kontokredit är normalt klart högre än räntan för ett vanligt större privatlån.

Du ska alltså tänka på att inte använda krediten om du inte verkligen har behov av den och att alltid återbetala pengarna så snabbt som möjligt. En nackdel med löpande krediter är att man har möjlighet att skjuta upp stora delar av återbetalningen och endast betala ett lägstabelopp, vilket gör att möjligheten att dra ut på betalningarna onödigt länge finns. Det gör dock att man får betala mer i ränta och krediten blir dyrare.

Några tips angående krediter

Kolla alltid upp hur kontokrediten fungerar och vilka villkor som kreditgivaren har. Du vill givetvis inte att det ska vara onödigt dyrt eller krångligt. Se till att du själv kan styra över hur mycket du tar ut och annat viktigt.

Som med alla lån och krediter finns det många aktörer som erbjuder denna tjänst och de har alla lite olika priser / räntor. Försök jämföra olika krediter och välj den som har bästa räntan och villkoren i övrigt. Välj en kredit som passar dig och dina behov.

Fundera på vad du ska använda din kredit till. Ibland kan ett vanligt kreditkort vara bästa alternativet eller ett vanligt lån för den delen. Det beror på vad du tänkt använda dina pengar till och vilket upplägg du vill ha.

Ett kreditkort är t ex bra när man ska dela matkostnaderna med en sambo (fixa två kort kopplade till samma kredit, handla t ex mat och dela sedan på räkningen) eller som en mindre buffert för saker som man tänkt återbetala inom en månad. Kreditkortet är räntefritt i upp till runt 45 dagar, vilket gör att det passar utmärkt när du behöver en kredit på kort sikt och som du återbetalar inom den tidsramen.

Ett vanligt lån är bättre om du har något specifikt som du tänker använda pengarna till och där du vill återbetala på längre sikt. Ett vanligt privatlån med låg ränta kommer vara klart billigare än att låna från en kontokredit. Om du t ex vill köpa en moped eller något annat specifikt så är det alltså vanligen bättre att ta ett bra privatlån istället för att använda pengarna från krediten.


 

Populära lån

  • Thorn
    Låna: 5 000 - 25 000 kr
    Ränta: 14,79 %
  • Lendo
    Låna: 0 - 350 000 kr
    Ränta: Från 3,43 %
  • Ikano Bank
    Låna: 20 000 - 350 000 kr
    Ränta: Från 3,95
 
 

Lös dyra lån och krediter

Få ner dina kostnader med ett enda större lån. Hos Lendo räcker det med att du gör endast en ansökan och får därefter svar från flera banker där de erbjuder sina räntor och kostnader. Välj den bästa.
Läs mer och ansök hos Lendo
 
 

Svårt att få lån?

Betalningsanmärkningar? Egen företagare? Bott utomlands? Svårt att bevis din inkomst? För dig som har svårt att få lån:
Se våra alternativa långivare
 
 

Läs mer om Kreditkort

Vill du veta mer om hur det här med kreditkort fungerar? Läs då våra artiklar som är relaterade till kreditkort och bankkort.