Ett bankkort har egentligen ganska lite med lån att göra då det i de flesta fall handlar om ett kort som är kopplat till ditt bankkonto och när du gör ett kortköp dras pengarna direkt från kontot. Du kan alltså inte handla för pengar som inte redan finns på kontot utan endast göra av med pengar som du redan har. Bankkort är väldigt vanliga nu för tiden och de flesta har säkert ett kort i plånboken för att slippa springa omkring med en massa kontanter hela tiden. Vanliga bankkort är t ex VISA och Mastercard men det finns även en del andra.

Det är vanligt att bankkort och kreditkort blandas ihop. Många använder båda namnen när de pratar om det som egentligen är ett bankkort. Skillnaden mellan de båda är dock att ett kreditkort, precis som namnet säger, är ett kort på vilket man kan handla på kredit. Du kan alltså handla en pryl som egentligen betalas av banken och inte utav dig, och du får sedan låna pengarna. De dras alltså inte från ditt konto. Du får istället varje månad en faktura som du kan välja att betala direkt, utan några extra kostnader, eller att skjuta upp och betala ränta på som ett vanligt lån. Kolla in de kreditkort som vi jämför!

Med ett vanligt bankkort kan du normalt inte handla på kredit utan det måste finnas pengar på ditt bankkonto. Det finns dock i många fall möjlighet att koppla kredit till ditt bankkort, men då måste du först ansöka om detta hos din bank. För att du ska kunna få kredit måste banken först godkänna dig, vilket de gör genom att kolla på din ekonomi och din inkomst etc. Ifall de bedömmer att du har en god ekonomi kan du få kredit på ditt kort, hur mycket beror på hur mycket du tjänar.

När du har kredit på ditt bankkort kan du helt enkelt göra slut på alla dina egna pengar på bankkontot och sedan fortsätta handla tills krediten är förbrukad. De pengar som du använder utöver dina egna kommer banken lägga ut så länge, tills det är dags att betala fakturan. Den kredit du får fungerar alltså på samma vis som ett kreditkort. Exakta villkor som gäller för kredit på bankkort måste du kolla med den bank du har och det är alltid bra att veta vad som gäller så att man slipper betala dyra räntor och avgifter.

Ett bankkort utan kredit är bra just för att man aldrig kan göra av med mer pengar än man har. På detta vis kan man inte dra på sig skulder som sedan blir dyra att betala på. Kreditkort och kredit i övrigt är ofta relativt dyrt och man bör bara använda krediten om man verkligen behöver och vet att man kommer att kunna betala räkningen när den kommer. Använd inte krediten för att betala andra lån och liknande då du då bara kommer få större och större skulder.

Normalt är vårt råd alltid att jämföra banker och långivare etc men när det gäller bankkort är det inte så komplicerat. Du måste ha ett bankkonto på den bank som du har ett bankkort och därför är det normalt smidigast att skaffa ett kort hos den bank där du har dina pengar. Det är dock möjligt att undersöka olika banker och deras bankkonton för att se om du hittar en annan bank som du tycker har bättre villkor. Du kan i så fall öppna ett konto där som du sedan fyller med pengar så att du kan handla med ditt bankkort. Detta är kanske bara intressant om villkoren är extra bra.


 

Populära lån

 • Thorn
  Låna: 5 000 - 25 000 kr
  Ränta: 14,79 %
 • Lendo
  Låna: 0 - 350 000 kr
  Ränta: Från 3,43 %
 • Ikano Bank
  Låna: 20 000 - 350 000 kr
  Ränta: Från 3,95
 
 

Lös dyra lån och krediter

Få ner dina kostnader med ett enda större lån. Hos Lendo räcker det med att du gör endast en ansökan och får därefter svar från flera banker där de erbjuder sina räntor och kostnader. Välj den bästa.
Läs mer och ansök hos Lendo
 
 

Svårt att få lån?

Betalningsanmärkningar? Egen företagare? Bott utomlands? Svårt att bevis din inkomst? För dig som har svårt att få lån:
Se våra alternativa långivare
 
 

Läs mer om Kreditkort

Vill du veta mer om hur det här med kreditkort fungerar? Läs då våra artiklar som är relaterade till kreditkort och bankkort.