Ett omstartslån är något för dig som har hamnat lite snett med ekonomin och börjar få många dyra skulder som blir värre och värre att betala och som kanske har betalningsanmärkningar och liknande. Med ett omstartslån är tanken att du ska kunna få en färsk start genom att ta ett större lån med bra ränta för att betala tillbaka alla dyra mindre skulder, samla dina lån på ett ställe och börja från början igen med bättre förutsättningar än tidigare. Omstartslån är i sig ganska ovanliga och långt ifrån alla banker erbjuder ett lån av denna typ och det är långt ifrån säkert att din ansökan till ett omstartslån blir godkänd.

Den finns en huvudsaklig skillnad mellan ett omstartslån och ett vanligt lån. Normalt tittar banken på din ekonomiska situation i dagsläget och gör en bedömning ifall den är tillräckligt stark för att du ska kunna få ett lån. När du ansöker om ett omstartslån är det viktigaste inte hur din ekonomi ser ut just nu utan hur din framtida betalningsförmåga ser ut och ifall det verkar som att du kommer klara av att sköta lånet framöver. Detta innebär att du inte automatiskt blir nekad för att du har skulder eller betalningsanmärkningar, eller för att din ekonomi är svag. Istället får du försöka visa på att du kommer kunna betala lånet och hur detta ska gå till.

Detta krävs för att du ska kunna få ett omstartslån

Du kan inte räkna med att få ett lån hur som helst. Precis som när du ansöker om ett vanligt lån gör banken en kreditprövning för att se hur din ekonomi ser ut. Det måste finnas vissa ljuspunkter i din ekonomi för att du ska ha en chans att få ett omstartslån, t ex är det viktigt att du har en anställning eller någonting som ger dig en fast inkomst. Genom att visa att du får in pengar varje månad kan du visa på att du kommer att klara av att betala tillbaka lånet.

Ofta krävs det även att du har t ex ett hus eller annan bostad som du kan använda som säkerhet för ditt omstartslån. Banken vet att det är en risk att låna ut till dig, speciellt när det gäller omstartslån, och därför vill de ha en säkerhet. Har du en bostad fungerar denna, speciellt om du har mer utrymme att belåna ditt hus eller lägenhet som följd av att värdet har stigit. Ifall du inte har någon bostad som går att belåna kan det tänkas att banken godkänner att du hittar någon annan som kan använda sin bostad som säkerhet. Det kan även fungera med en borgensman som går i god för dig eller att du har en medsökande. Denna person kommer då också att vara betalningsskyldig ifall du inte klarar av att betala ditt lån.

Att samla sina lån är ofta en riktigt bra idé ifall man har många lite mindre men onödigt dyra lån och krediter. Det är inte säkert att det krävs ett omstartslån för detta utan det kan tänkas att du kan få ett vanligt privatlån som du kan använda för att samla lånen. Din ekonomiska situation kommer självklart att granskas noga och det måste finnas några positiva saker att visa upp om det ska gå vägen. Det är alltid viktigt att prata med banken och visa att man är seriös och att man verkligen tänker försöka.


 

Populära lån

  • Freedom Finance
    Låna: 5000 - 600000 kr
    Ränta: 2.95 - 29.5 %
  • Lendo
    Låna: 10000 - 500000 kr
    Ränta: 2.95 - 29.95 %
 

Sök privatlån

Lånebelopp
Löptid
Årsinkomst

Sök mikrolån

Välj lånebelopp
Välj löptid (dagar)
Ålder (Minst 18 år)
Betalningsanmärkning
Bara gratis lån (nya kunder)
 

Lös dyra lån och krediter

Få ner dina kostnader med ett enda större lån. Med hjälp av Lendo räcker det med att du gör endast en ansökan och får därefter svar från flera banker där de erbjuder sina räntor och kostnader.
Läs mer och ansök hos Lendo
 
 

Svårt att få lån?

Betalningsanmärkningar? Egen företagare? Bott utomlands? Svårt att bevis din inkomst? För dig som har svårt att få lån:
Se våra alternativa långivare
 
 

Läs mer om Svårt att få lån

Vill du veta mer om vad som gäller när du har svårt att få lån? Läs då våra artiklar.