En betalningsanmärkning får du när du inte betalar en skuld i tid. Banker, långivare och även andra företag använder betalningsanmärkningar som ett sätt att mäta din ekonomiska styrka. Ifall du har en anmärkning ses detta som en svaghet eftersom det innebär att du vid något tillfälle inte har betalat dina skulder. Den som har en eller flera betalningsanmärkningar kommer att få problem exempelvis med att kunna ta lån, skaffa lägenhet och i en hel del andra situationer.

Vad är en betalningsanmärkning och hur uppkommer den?

När en skuld inte betalas skickar personen eller företaget du är skyldig pengar ärendet vidare till Kronofogdemyndigheten där ett betalningsföreläggande registreras. Det måste dock konstateras med säkerhet att en skuld finns, så ett brev skickas ut till dig om ärendet och du har då tre veckor på dig att reda ut det hela eller betala skulden. Ifall du inte kan eller vill betala skulden under denna tid kommer det hela registreras i Kronofogdemyndighetens register, vilka är offentliga.

Betalningsanmärkning är i sig inget som Kronofogden använder sig av utan det är istället så att olika kreditupplysningsföretag hämtar in sin information ifrån dessa offentliga register och lägger den i sina egna register. Det är detta som kallas för en betalningsanmärkning. Banker och långivare vänder sig nämligen till dessa företag för att göra så kallade kreditupplysningar och få reda på hur den ekonomiska situationen ser ut hos folk som ansöker om lån och liknande.

Kronofogden har inget att göra med betalningsanmärkningar i sig. Det är hos kreditupplysningsföretagen som anmärkningar skapas. Det innebär att även om du sedan snabbt betalar din skuld och löser problemen så kvarstår din anmärkning trots detta i kreditupplysningsföretagens egna register. En betalningsanmärkning finns sedan kvar i hela tre år, även om du har betalt alla skulder sedan dess och din ekonomi varit helt felfri under denna period. Den nedre gränsen för en betalningsanmärkning är så liten som 100 kr, så var noga även med de små skulderna.

Att låna med betalningsanmärkning

Det är många gånger så att bankerna direkt nekar dig ett lån när du har en eller flera betalningsanmärkningar. De ser detta som ett tecken på att du har en svag ekonomi eller att du inte är så duktig på att betala in skulder i tid.

Vissa långivare godkänner dock att du har en betalningsanmärkning. De ser hellre på din ekonomi i sin helhet och tycker att en anmärkning bara är en av flera viktiga saker som avgör ifall du kan klara av ett lån. Ifall du har fast inkomst och en ordnad ekonomi i övrigt så kan du utan problem få ett lån, då de positiva aspekterna väger tyngre än de negativa.
Kolla in alternativa långivare, som kan godkänna betalningsanmärkningar.


 

Populära lån

  • Freedom Finance
    Låna: 5000 - 600000 kr
    Ränta: 2.95 - 29.5 %
  • Lendo
    Låna: 10000 - 500000 kr
    Ränta: 2.95 - 29.95 %
 

Sök privatlån

Lånebelopp
Löptid
Årsinkomst

Sök mikrolån

Välj lånebelopp
Välj löptid (dagar)
Ålder (Minst 18 år)
Betalningsanmärkning
Bara gratis lån (nya kunder)
 

Lös dyra lån och krediter

Få ner dina kostnader med ett enda större lån. Med hjälp av Lendo räcker det med att du gör endast en ansökan och får därefter svar från flera banker där de erbjuder sina räntor och kostnader.
Läs mer och ansök hos Lendo
 
 

Svårt att få lån?

Betalningsanmärkningar? Egen företagare? Bott utomlands? Svårt att bevis din inkomst? För dig som har svårt att få lån:
Se våra alternativa långivare
 
 

Läs mer om Svårt att få lån

Vill du veta mer om vad som gäller när du har svårt att få lån? Läs då våra artiklar.