När man driver ett företag uppkommer ofta ett behov av mer pengar och lösningen kan ibland vara att ta ett lån. Ifall du behöver pengar för att finansiera ett nystartat företag, för att ha råd med en eller flera större investeringar eller bara för att reda ut ett tillfälligt problem med kassaflödet så finns det möjlighet att ta ett så kallat företagslån.

Företagslån hos en bank

Ett företagslån har oftast kravet att du måste använda pengarna du lånar inom företaget. Sen kan du använda dem till olika saker beroende på vilka behov du har. Bankerna ställer olika krav på dig som ska låna, t ex att du måste klara av en kreditprövning, inte ha några tidigare konkurser bakom dig osv. Kraven varierar mellan olika banker och långivare. Det finns möjlighet att låna antingen med eller utan säkerhet. Ett lån med säkerhet har lägre ränta och blir billigare för dig. I detta fall behöver du någonting av värde att lämna i säkerhet för lånet (t ex en bostad eller fastighet).

Företagslån hos ALMI

ALMI Företagspartner kan hjälpa dig med ett företagslån. ALMI är en icke vinstdrivande organisation som drivs av staten och som finns för att underlätta för företagare i Sverige. Här kan du få hjälp med finansieringen av ditt företag t ex genom ett lån eller genom riskkapital etc. Du kan exempelvis hitta ett starta eget lån här som du kan ta utan någon säkerhet. Räntan kan vara lite högre hos ALMI då risken blir lite större för dem ifall de inte får någon säkerhet. Låter detta intressant är det en bra idé att kolla in på ALMI:s webbsida för mer information. Där kan du ta reda på vilka lån som går att få och vad som krävs för att du ska kunna ansöka.

Andra alternativ till företagslån

När du känner ett behov av tillskott av pengar i din verksamhet kan ett lån vara lösningen men det är inte alltid så att ett företagslån eller annan typ av lån är bästa alternativet. Lite beroende på vad du behöver pengarna till kan det vara bra med andra former istället. Ifall du tänkt investera i exempelvis nya maskiner eller fordon etc kanske det kan vara en bra idé att prova leasing istället. Att hyra istället för att köpa ger dig mer frihet och den ekonomiska risken är mindre. Ett annat alternativ till lån kan vara att köpa på avbetalning. Det gäller dock att kolla upp villkoren så att det inte blir onödigt dyrt.

Ifall du behöver låna för att jämna ut kassaflödet så att du klarar av att betala de löpande kostnaderna kan det vara värt att titta på kreditkort istället. Ifall du bara behöver mindre summor och behovet av pengar uppstår regelbundet kan det vara en bra lösning att använda ett kreditkort. I detta fall behöver du bara låna de pengar du använder för tillfället och ifall du betalar tillbaka allting vid månadens slut behöver du normalt inte betala några extra kostnader alls.

Övrigt att tänka på

Det är alltid viktigt att tänka igenom sin ekonomi och försöka se hur man bäst kan lösa eventuella problem. Ibland kan ett lån vara en bra lösning men inte alltid. Att låna pengar kostar alltid. Se även till att göra en budget och en affärsplan. Detta är bra att ha rent allmänt men är även bra när du ska ta ett företagslån, som ett sätt att visa banken att du har bra ordning och reda och att du är kapabel att betala tillbaka pengarna. 

Populära lån

  • Freedom Finance
    Låna: 5000 - 600000 kr
    Ränta: 2.95 - 29.5 %
  • Lendo
    Låna: 10000 - 500000 kr
    Ränta: 2.95 - 29.95 %
 

Sök privatlån

Lånebelopp
Löptid
Årsinkomst

Sök mikrolån

Välj lånebelopp
Välj löptid (dagar)
Ålder (Minst 18 år)
Betalningsanmärkning
Bara gratis lån (nya kunder)
 

Starta eget bidrag

Vi vill tipsa om att du som tänker starta eget företag har möjlighet att ansöka om stöd vid starten av ditt bolag, ett så kallat ”starta-eget-bidrag”. Mer information om startaegetbidrag tillhandahålls av Arbetsförmedlingen.
Läs faktablad om startaeget bidrag från Arbetsförmedlingen
 
 

Svårt att få lån?

Betalningsanmärkningar? Egen företagare? Bott utomlands? Svårt att bevis din inkomst? För dig som har svårt att få lån:
Se våra alternativa långivare
 
 

Läs mer om lån för
Företag / Starta eget

Vill du veta mer om hur starta eget lån och företagslån fungerar? Läs då våra artiklar som handlar om detta.