När du ska köpa en ny tv går du förhoppningsvis inte bara in i den första bästa elektronikaffären du ser och väljer en tv som du gillar. Troligen kommer du gå in i alla sådana affärer som finns i närheten och titta runt lite och välja ut den tv som du tycker bäst om. Sedan kommer du att kolla runt i de olika affärerna hur mycket den kostar och sedan även ge dig ut på Internet för att kolla om den finns billigare där. Efter det väljer du den butik som är billigast och som känns trovärdig att handla från.

Genom att jämföra priser på det viset kan du spara ganska mycket pengar. Det kan skilja några tusenlappar i pris på en tv beroende på vilken butik du handlar hos. Det är i princip exakt likadant med privatlån också. Det finns väldigt många banker och andra långivare som erbjuder privatlån / blancolån och därför bör man titta runt innan man ansöker om att få låna pengar.

Du kan göra ungefär som med tv:n. Du bestämmer dig för hur mycket du vill låna och ungefär hur lång löptid du skulle vilja ha (ungefär som när du väljer hur stor tv du vill ha och vilka funktioner den ska ha) och sedan börjar du leta efter långivare som erbjuder dessa summor och löptider. Om du tar dig tid att kolla runt en del kommer du se att räntor och andra avgifter kan variera ganska mycket och därför kan du spara en hel del pengar genom att ta ett billigare alternativ.

Hur jämför man bäst privatlån?

Du kan om du vill helt enkelt bara besöka ett antal långivare på deras webbsidor och se vad räntorna ligger på. Då får du en uppfattning om vad du kan få för ränta på ditt lån. Ju lägre räntor långivaren erbjuder ju bättre är det normalt. Det här sättet kan vara lite osmidigt eftersom du då får gå in på en väldig massa olika webbsidor och leta upp räntor och annan information.

En lite enklare variant är att besöka en jämförelsesida i stil med vår sida. Där finns det ofta väldigt många banker och långivare samlade med information om räntor, uppläggningsavgift, aviavgift och andra eventuella villkor som kan vara bra att känna till. Det finns då också länkar till långivarna så att du kan gå och ansöka hos dem du tycker känns bäst.

Nackdelen med jämförelsesidor kan vara att de inte har med en uttömmande lista med långivare utan att de valt ut att ha med bara de som de får betalt från ifall någon tar ett lån, eller att de marknadsför och ger bäst betyg till sådana långivare som betalar bäst, inte de som verkligen är bäst. Man ska alltså alltid vara uppmärksam när man besöker en sådan sida och titta på lägst räntor och ta sina egna beslut utifrån informationen.

Ett sista alternativ är att prova en låneförmedlare. Det är en gratis tjänst där du kan skicka in en enda ansökan men samtidigt ansöka om lån hos många olika banker och långivare (kanske upp mot 10 stycken). Du får sedan offerter från alla långivare som kan tänka sig att låna ut till dig och du kan då se vilken som är billigast och trevligast och välja att låna från dem.

Fördelen är att du bara behöver ansöka en gång och ändå får skicka din ansökan till många olika långivare men utöver det är en fördel även att du kan jämföra priser på privatlån och välja det mest prisvärda alternativet. Nackdelen kan väl sägas vara att en låneförmedlare endast har ett visst antal banker under sig och att det kan finnas andra som är billigare som inte finns representerade där.

Att tänka på när man jämför lån

Det första man ska tänka på är att om man jämför räntor på egen hand så kan man inte få någon exakt koll på vad lånet kommer att kosta. Den ränta som du får när du ansöker om lån sätts individuellt utifrån sådant som dina ekonomiska förutsättningar och vilken löptid du vill ha etc. Du kan alltså troligen inte få långivarens allra lägsta ränta. Detta är en fördel med låneförmedlare eftersom du då genom din ansökan får fram exakta offerter där du kan se precis vilken ränta de olika långivarna faktiskt erbjuder dig utifrån din ekonomi.

En annan viktig sak är det som heter effektiv ränta. Det är ett procentuellt mått där räntan plus alla andra avgifter är inräknade, fördelat på en årsränta. Om du t ex skulle kunna få en ränta på 5,5 % hos en viss långivare kanske den effektiva räntan är 6,2 % eftersom att det finns en uppläggningskostnad eller aviseringsavgifter som räknas in.

Den effektiva räntan är skapad för att vara ett bra mått när man jämför olika privatlån och liknande så att långivarna inte ska kunna göra det för krångligt för konsumenter att jämföra lån genom att gömma kostnader i olika avgifter eller annat. Om du jämför lån på egen hand kan du titta på den effektiva räntan för att få en ganska bra uppfattning om vilket lån som är billigast totalt.

Något annat att fundera på är att lägst ränta givetvis är en viktig sak att ta hänsyn till när man jämför olika banker men man ska kanske även väga in andra saker i sitt val. T ex kan det vara om man tycker att långivaren känns trovärdig, service, smidighet (t ex att man redan är kund hos en viss bank och det är lättare att låna hos samma även om de är aningen dyrare) och olika sådana saker. Det du ska hitta är inte nödvändigtvis det allra billigaste utan det som känns mest prisvärt totalt.


 

Populära lån

  • Freedom Finance
    Låna: 5000 - 600000 kr
    Ränta: 2.95 - 29.5 %
  • Lendo
    Låna: 10000 - 500000 kr
    Ränta: 2.95 - 29.95 %
 

Sök privatlån

Lånebelopp
Löptid
Årsinkomst

Sök mikrolån

Välj lånebelopp
Välj löptid (dagar)
Ålder (Minst 18 år)
Betalningsanmärkning
Bara gratis lån (nya kunder)
 

Lös dyra lån och krediter

Få ner dina kostnader med ett enda större lån. Hos Lendo räcker det med att du gör endast en ansökan och får därefter svar från flera banker där de erbjuder sina räntor och kostnader. Välj den bästa.
Läs mer och ansök hos Lendo
 
 

Svårt att få lån?

Betalningsanmärkningar? Egen företagare? Bott utomlands? Svårt att bevis din inkomst? För dig som har svårt att få lån:
Se våra alternativa långivare
 
 

Läs mer om Privatlån

Vill du veta mer om hur privatlån fungerar? Läs då våra artiklar som är relaterade till privatlån.